Традиционни рецепти - Кокошка с булгур

Традиционни рецепти - Кокошка с булгур
28 септември 2021
В старата българска кухня месото се приготвя рядко. Основно присъства на трапезата при по-специални поводи. Месото винаги е било прясно, тъй като съхранението му е било трудно. Вероятно рецептата за кокошка с булгур е от най-старите ястия с малки вариации. Например до преди около два века домати и вероятно червен пипер не са се ползвали (поне не масово) за готвене. Булгурът е една от най-древните храни на Стария свят, отглежда се от векове по българските земи.
 
Продукти:
 
 • 1⁄2 домашна кокошка
 • 1 средно голяма глава лук 
 • 1 водна чаша булгур
 • 2 - 3 л. доматено пюре или домати
 • 3 - 4 с. л. олио
 • 1/2 ч. л. черен пипер 
 • 1/4 ч. л. червен пипер 
 • 1 с. л. сол 
 • шафран

В класическата рецепта количеството на доматеното пюре и подправките е по-голямо. За да не "приглушат" шафрана, сме ги намалили, а може и съвсем да ги изключите, за да дадете по-голяма изява на "червеното злато" .

 

 

 

 

Начин на приготвяне: 

 1. Кокошето месо се запържва в олиото. Към него се добавя нарязания лук. Като се запържат, се добавя 1 чаша вода, за да може месото почти да се свари.
 2. Добавя се и булгура, след което се слага и доматеното пюре. Добавят се 4 водни чаши вода.
 3. Оставя се да поври и се прибавят червения и черния пипер, а накрая и солта и шафрана.
 4. Когато булгура се свари, ястието е готово.

 

Избор на вино: 

Бяло вино от Шардоне със средно към плътно тяло, с отлежаване в дъбови бъчви, комплексен и богат нос със среден интензитет, така че да не придобие надмощие над шафрана. Имайки предвид, че месото е от кокошка, по-солидното тяло на виното ще се конкурира с плътното месо.

       

 

Препоръчани вина от Сакар: 

Поръчкайте тези две вина с ПРОМOкод tradition и ще получите 10% отсъпка за препоръчаните в тази рецепта. 

Влезте в МАГАЗИНА и поръчайте вина от Сакар, с които да комбинирате тази чудесна традиционна рецепта за кокошка с булгур.   

Всички ястия от поредицата "Традиционни рецепти" са приготвени и заснети в Енотека "Сакар" в гр. Харманли. по проект Interred Greece-Bulgaria DIONYSOS (dionysosvine.eu). 

 

По специално запитване могат да бъдат приготвени в ресторанта. 

 

 

Традиционни рецепти - Празеник

В  българската кухня познаваме различни тестени изделия, наподобяващи баница. В южната част на страната преобладават зелниците (баници с различни диворастящи и градински треви). Една от разновидностите на зениците е празеникът като тук „зеленията“ е празът. 

прочети още

Сорт Шардоне и неговите представители от Сакар

Шардоне е сорт грозде произхождащ от Бургундия, Франция. Името си дължи на село Chardonnay, намиращо се в район Маконе (Maconnais), част от Бургундия.

прочети още

Сортът Вионие и как се развива той в Южен Сакар

Вионие (Viognier) е сорт грозде, който придобива все по-голяма популярност. Може да бъде оприличен на Шардонето, тъй като от него също се прави меко вино с плътно тяло, но притежава по-богат ароматен спектър от него.

прочети още

Тероарът на Сакар

Лозята се намират по южните склонове на Сакар планина в долината на река Марица. Позицията им е на юг,югозапад и югоизток. Близостта на речна долина и разчупен планински релеф формират климата по отношение на валежите.  

прочети още