6 млади вина от Сакар

6 млади вина от Сакар
24 ноември 2021

В края на ноември месец вече можем да се радваме на първите млади вина, които излизат на пазара. Някои от тях ще бъдат представени и на Дефиле на младото вино в Пловдив (26-28.11.21).

В тази статия ще се опитаме да внесем яснота в термина "младо вино", стартирайки от мястото, от което тръгва "Пътя на виното" - лозята. Ще ви въведем в терминологията и технологията на вината, а накрая, разбира се, ще ви запознаем и с 6 млади вина от нашия винен регион. 

 

Какво се случва на лозята...

 

Повечето млади вина в Сакар са от Мерло, но младият Мавруд на Rosalea доказа, че не само по-ранните сортове са подходящи за този стил.

Обирането на гроздето, предназначено за млади вина стартира по-рано, отколкото това за вината за отлежаване. Целта е да се избегне високото съдържание на захари, респективно по-нисък алкохол,  запазване на свежите плодови аромати, по-ниска концентрация на феноли и по-високи киселини.

Със забавяне на гроздобера захарното съдържание се повишава, достига се фенолна зрялост и по-добра запасеност, киселините падат, ароматите узряват, трансформирайки се от свежи плодове към по-презрели такива.

Най-важен е балансът между всички тези съединения и здравословното състояние на гроздето.
Винификация на млади вина

 

Тъй като младите вина излизат на пазара в годината на реколтата, трябва да бъдат реализирани като "млади" до март месец на следващата година, технологичният подход към тях е различен. Те нямат време да съзряват в бъчви, да отлежават в бутилки, пък дори и само в съдовете, ето защо при винификацията им се цели запазване на плодовостта, постигане на ниска концентрация на танини, свежест и по-завършен вид. 

 

  1. Съкратено време на мацерация - под мацерация имаме предвид целия период, в който течната фаза (гроздов сок и в последствие виното) са в контакт с твърдите части на гроздето (ципи, семки). С цел по-нежното извличане на танините, цветните и ароматичните компоненти, времето на мацерация е съкратено и то за сметка на задържането на ципите с вече изферментиралото вино. Колкото алкохолът във виното се увеличава, толкова по-силно се екстрахират тези вещества. Високо екстрактивните вина изискват повече време за съзряване, а младото вино няма това време. 

 

  1. Вината се отделят от джибрите още преди да е приключила докрай ферментацията, за да запазят ниска концентрация на фенолни съединения, плодов характер и мекота. Мекота, която се дооформя и от малолактичната последваща ферментация.
  2. Друга използвана технология е въглекиселата мацерация, чиято цел също е щадящо извличане на фенолните съединения и по-краткотрайна ферментация за около 4-5 дни. Това са вината Beaujolais nouveau 

 

  1. Често младите вина не са стабилизирани, дори и филтрирани, затова често в бутилката се появява утайка, която не влияе на аромата или вкуса на виното. 

 

Кои са младите вина от Сакар?

 

След като вече научихте за пътя на младото вино, време е и да го поднесете на масата си и да му се наслаждавате с вкусна храна и приятна компания. 

 

Ето и нашите предложения от Сакар: 

 

Младото вино на Винарна Братанов (или както го наричат неговите създатели - "орелчето"), се ражда с кауза и вече 8 години стои зад нея.

2021 е една от най-предизвикателните реколти в Сакар с интересни климатични особености и продължителен гроздобер.

Това Младо Мерло е съчетание от добре узряло грозде от лозята на Братанови край с. Шишманово. Ферментацията е изцяло спонтанна с естествената микрофлора от гроздето и е умишлено прекратена в началото на ноември, за да се запази лека остатъчна захарност (9 гр/л) във виното, която му придава плодова сочност.

За поредна година Винарна БРАТАНОВ подкрепя каузата за опазване популацията на Царския орел в Сакар, една от най-редките птици в България, като дарява х 0,25 лв. от всяка бутилка Младо мерло от Шишманово на Дружество за защита на птиците в България.

Дегустационно описание: жив и наситен малиново-червен цвят с рубинени оттенъци. В ароматите се открояват нотки на зрели череши, малини, касис и боровинки с лек ядков нюанс. Тялото е сочно и елегантно с кадифени танини, плодови вкусове и нежна билкова загадка, а финалът оставя усещане за прясно набрани грозда от топлия Южен Сакар.

 

Второто ни предложение е от Изба Коларово. Младото вино от Сира на Илиана Коева се представя с красив рубинен цвят и интензивен аромат на зрели червени плодове, сушени билки и екзотични подправки. Вкусът е хармоничен, концентриран и много добър баланс.Тялото е заоблено, с конфитюрена сладост и оставя спомен за какао, дим и смола. Завършва дълго, пикантно и интригуващо.

 

От Вила Басареа пък са приготвили цели три едносортови млади вина от Сира, Мерло и Каберне Фран. Тяхната визия отново е вдъхновена от тракийската история, която се преплита в направата и визията на всички останали вина на избата.  

 

Най-младата изба в региона Росалеа също ни предлага едно прекрасно младо вино от сорта Мавруд. “То е живо вино, което изненадва” е написано на опаковката на виното, която всъщност дава много повече информация от стандартен винен етикет. На нея ще откриете любопитни факти за Мавруда и интервю с двете чаровни дами - Екатерина Гаргова - технолог и Анелия Павлова - агроном. Първият брой на вестник "Маврудово дело" пристига с бутилка вино, която може да закупите тук

 

Всички млади вина от Сакар ще може да опитате на "Дефиле на младото вино" в Стария град на Пловдив на 26,27 и 28 ноември. Не пропускайте този традиционен празник в града на тепетата. 

ПРОМО пакетът от 6 вина може да поръчате и онлайн тук.

 

 

 

Традиционни рецепти - Празеник

В  българската кухня познаваме различни тестени изделия, наподобяващи баница. В южната част на страната преобладават зелниците (баници с различни диворастящи и градински треви). Една от разновидностите на зениците е празеникът като тук „зеленията“ е празът. 

прочети още

Сорт Шардоне и неговите представители от Сакар

Шардоне е сорт грозде произхождащ от Бургундия, Франция. Името си дължи на село Chardonnay, намиращо се в район Маконе (Maconnais), част от Бургундия.

прочети още

Сортът Вионие и как се развива той в Южен Сакар

Вионие (Viognier) е сорт грозде, който придобива все по-голяма популярност. Може да бъде оприличен на Шардонето, тъй като от него също се прави меко вино с плътно тяло, но притежава по-богат ароматен спектър от него.

прочети още

Тероарът на Сакар

Лозята се намират по южните склонове на Сакар планина в долината на река Марица. Позицията им е на юг,югозапад и югоизток. Близостта на речна долина и разчупен планински релеф формират климата по отношение на валежите.  

прочети още