Екстремен винен тур “Южен Сакар 4х4“ - 10 септември 2023 г.

Екстремен винен тур “Южен Сакар 4х4“  - 10 септември 2023 г.
8 септември 2023

Не, няма да се придвижваме с джип, а с комфортниавтобуси! Но за един ден ще посетим 2 изби-домакини, като във всяка от тях ще може да опитате  по 4 вина от по 4 винарни, придружени с местни деликатеси и много положителни емоции.
И защото е гроздобер, между двете „дегустационни сесии“ ще спрем край лозов масив, където ще имате възможност лично да опитате дали гроздето е узряло.

МЕСТАТА СА ОГРАНИЧЕНИ! Записвания се приемат до 08.09.2023 г. на е-mail: winesofsakar@gmail.com и на тел. 0888 566 438 (Таня Аврамова) или на тел. 0887 714 586 (Румяна Братанова)

Виненият тур е БЕЗПЛАТЕН* и включва:

  • транспорт с автобус
  • лектор-водач
  • възможностза дегустация на над 30 вина от 9 винарски изби
  • вода, хляб, местни деликатеси
  • участие в гроздобер  

*Това издание на виненият тур 4х4 е частот програмата на фестивал „На хармана“ и се осъществява по проект: BG06RDNP001-19.017-0002 "Живата сила на традициите" към Стратегия за ВОМР на Сдружение „МИГ Харманли“, финансиран по подмярка 19.2 „Прилагане на операции врамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“, мярка 19 „Воденоот общностите местно развитие“ на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Предвидете разходи за:

  • транспорт до Харманли и нощувка в града, ако пристигате от предходния ден или оставате в неделя вечер
  • покупка на вино - всички участници в тура ще получат преференциални условия от избите!

ОБЩА ПРОГРАМА

9.30 – сбирка на паркинга до хотел “Хеброс” (зад Била)

Паркингът е непосредствено до останките от Кервансарая, където нашите гидове ще ви запознаят накратко с историята на Харманли.

10.00 – 15.30 – винен тур с посещение на 2 изби-домакини, като във всяка от тях ще може да опитате  по 4 вина от по 4 винарни. Гостите ще пътуватс  2 автобуса, които ще се движат по 2 различни маршрута.

15.30 – връщане на паркинга до хотел “Хеброс”

ПРОГРАМА МАРШРУТ 1:

9.45 -  Придвижване с автобус до винарска изба Малката Звезда по пътищатана живописния Сакар  (15 км).

10.00 - 10.15  Енологът Свилен Георгиев ще ни разведе из избата и ще ни разкаже какво се случва в нея по време на гроздобер.                                              

10.15 - 12.15  Дегустация на вина, представени лично от енолозите/собствениците на Малката звезда, Изба Коларово, Заара Естейт и Тера Тангра. Всяка изба ще представи по 4 вина, които ще може да закупите на преференциални цени.

12.15 – Придвижване с автобуса до лозарски масив край с. Коларово

12.30 – 13.00 Гроздобер е! Избраният на празника Трифон Зарезан за Цар на лозята Генчо ….. ще ни посрещне с традиционна питка и бърканица за освежаване в един от най-старите лозови масиви в България. Опитният лозар ще ни разкаже историята на това лозе ище получим нагледен урок как да разберем дали гроздето е готово за бране. А за да е берекет, накрая ще извием дружно хоро.

13.00 – 13.15 Придвижване с автобуса до гр. Харманли, изба Вила Басареа

13.15 – 13.30 Енологът Камен Коев ще ни разведе из винарната и ще ни разкаже какво се случва в нея по време на гроздобер.          

13.30 – 15.30 Придвижване пеш до регионална енотека SAKAR wine shop & tasting room.  Дегустация на вина, представени лично от енолозите/собствениците на Вила Басареа, Винарна Братанов, Иво Върбанов, Росалеа и Бисанте. Всяка изба ще представи по 4 вина, които ще може да закупите на преференциални цени.

15.30 Връщане до паркинга на х-л Хеброс

МАРШРУТ АВТОБУС 2:

9.45   Придвижване с автобус до винарска изба Вила Басареа до изхода на Харманли (2 км).

10.00 - 10.15  Енологът Камен Коев ще ни разведе из избата и ще ни разкаже какво се случва в нея по време на гроздобер. След това ще се придвижим пеш до регионална енотека SAKAR wine shop & tasting room за първата ни „дегустационна сесия“.

10.15 - 12.15  Дегустация на вина, представени лично от енолозите/собствениците на Вила Басареа, Винарна Братанов, Иво Върбанов, Росалеа и Бисанте. Всяка изба ще представипо 4 вина, които ще може да закупите на преференциални цени.

12.15 – Придвижване с автобуса до лозарски масив край с. Коларово

12.30 – 13.00 Гроздобер е! Избраният на празника Трифон Зарезан за Цар на лозята Генчо ….. ще ни посрещне с традиционна питка и бърканица за освежаване в един от най-старите лозови масиви в България. Опитният лозар ще ни разкаже историята на това лозе ище получим нагледен урок как да разберем дали гроздето е готово за бране. А зада е берекет, накрая ще извием дружно хоро

13.00 – 13.15 Придвижванес автобуса до винарска изба Малката Звезда (11 км)

13.15 – 13.30  Енологът Свилен Георгиев ще ни разведе из винарната и ще ни разкаже какво се случва в нея по време нагроздобер.

13.30 – 15.30 Дегустация на вина, представени лично от енолозите/собствениците на Малката звезда, Изба Коларово ,Заара Естейт и Тера Тангра. Всяка изба ще представи по 4 вина, които ще може да закупите на преференциални цени.

15.30 Връщане в гр. Харманли, паркинга на х-л Хеброс

 

 

 

 

Традиционни рецепти - Празеник

В  българската кухня познаваме различни тестени изделия, наподобяващи баница. В южната част на страната преобладават зелниците (баници с различни диворастящи и градински треви). Една от разновидностите на зениците е празеникът като тук „зеленията“ е празът. 

прочети още

Сорт Шардоне и неговите представители от Сакар

Шардоне е сорт грозде произхождащ от Бургундия, Франция. Името си дължи на село Chardonnay, намиращо се в район Маконе (Maconnais), част от Бургундия.

прочети още

Сортът Вионие и как се развива той в Южен Сакар

Вионие (Viognier) е сорт грозде, който придобива все по-голяма популярност. Може да бъде оприличен на Шардонето, тъй като от него също се прави меко вино с плътно тяло, но притежава по-богат ароматен спектър от него.

прочети още

Тероарът на Сакар

Лозята се намират по южните склонове на Сакар планина в долината на река Марица. Позицията им е на юг,югозапад и югоизток. Близостта на речна долина и разчупен планински релеф формират климата по отношение на валежите.  

прочети още