Сира Sans Barrique 2019 BRATANOV

  • Марка: Братанов
19,90 лв. 17,91 лв.

Една типична и много натурална Сира (само добавени сулфити), изявяваща много чисто тероара на Южен Сакар. За трета поредна година сирата ни ферментира спонтанно, с естествената микрофлора от лозето или т.нар. “диви” дрожди. Малолактичната ферментация също е спонтанна. Отлежала 9 месеца само в неутрален съд, без участие на дъб (“sans barrique” от френски) и с последващо развитие в бутилката повече от 2 г. преди пускане на пазара през октомври 2022. Едно завършено и същевременно с отличен потенциал за отлежаване вино, носещо елегантния почерк на енолога ни Мария Стоева. Виното не е филтрирано преди бутилиране – възможна е поява на благородна утайка!

 

Дегустационно описание: наситен гранатово-червен цвят с мастилени оттенъци. Пикантна богата атака на черен пипер, орехи и кардамон с примес на синя слива, мастило, шума и цветист виолетов нюанс. Вкусът е мек, с добре балансирана елегантна структура, с изявени подправкови и шоколадови нотки, пушек, и дори привкус от средиземноморския климат - нюанс на черна маслина. Хармоничен завършек, оставящ пикантно-сладостен спомен за сетивата. Потенциал за отлежаване (2022 -2030)

 

Подходяща храна: пернат дивеч (яребици, пъдпъдъци) с плодови сосове, ризото с горски гъби, пуешко с кестени, средно зрели сирена

Сервиране: Охладено при t 16–18 °C

Подобни продукти

Тайна селекция от Сакар

Нещо ново, нещо старо, нещо различно

Виж тук