Сира “Elitsa” Private reserve 2016 BRATANOV

  • Марка: Братанов
55,00 лв.

Сирата е новата звезда на Южен Сакар – районът, където този благороден сорт се развива най-добре в България. Това е петата реколта на тази изключителна сира, която е кръстена на второто момиче в сем. Братанови, очарователната Елица, но първата реколта, в която  ферментацията е “дива”, с естествената микрофлора от лозето. Купажът е прецизно направен от селекция на най-добрите дъбови бъчви с различен обем и произход (български, унгарски и френски). Виното е съзряло 30 месеца в бъчвите и още 3 години (!) в бутилка преди излизане на пазара през април 2022 г. Нефилтрирано – възможна е поява на благородна утайка.

Лимитирано количество от 6 782 бутилки.

 

Дегустационно описание: Наситен рубинен цвят с графитни нюанси. Сложен и пикантен аромат на мока, черен шоколад, пипер и печени ядки. Тялото е сложно и структурирано, с баланс между зрели танини и елегантност. Разкрива богата палитра от сладки подправки, кожа, примесени с нотки на черна череша и мастило. Дълъг и запомнящ се мускусно-пикантен финал..

 

Подходяща храна: меса от черно прасе, телешко, с пепър сос или просто запечени, както и с различни шоколадови десерти, особено от тъмен шоколад, суфле, дори с ментови подправки.

 

Сервиране: Охладено при t 16–18 °C

 

Дегустационна оценка от ДиВино  - 91 т. https://divino.bg/vino/Bratanov-Syrah-Elitsa-2016

Отличена с 4+ звезди от каталог на българското вино КаТа 2022 - https://kata.bg/bg/wines

Сребърен медал от Balkan International Wine Competition 2022

 

Подобни продукти