Предстои четвъртият сезонен винен фестивал в Сакар

Предстои четвъртият сезонен винен фестивал в Сакар
10 октомври 2022
Започна като на магия нашата винена фестивална серия от събития. Пролетта, лятото и есента в Сакар бяха цветни, шумни и вкусни. А сега е ред за зимния ни винен фестивал!

Сред украса от пълни с вино бутилки, сред празничен звън на чаши и сред стари и нови приятели, ще готвим заедно, ще си припомняме стари празнични обичаи и ще се радваме на уникалния вкус на времето прекарано заедно.
 
Датата на четвъртия фестивал за 2022 година е 03.12.2022 (събота) – от 11 до 19 ч., а домакин е най-младата винарска изба в Сакар - Росалеа. Нарекохме го „ЗИМА СРЕД ВИНАТА - Приказни истории от Сакар“, защото сезонът предполага да сме близо до съдовете пълни с вино, но и в двора ще ви очакват вкусни преживявания. Ще можете да се включите в приготвянето на традиционни сезонни ястия, докато отпивате от сакарско вино.
 
Не сме забравили обещанието си от есенния фестивал и гроздето, което мачкахме заедно под звуците на музиката, старателно се грижим за него, за да дегустираме младото вино заедно във фестивалния ден.
 
На винените барове ще отворим типичните за месец декември млади вина, но и любимите ви резерви, както и някои лимитирани серии. Ще има и малък базар с ръчно изработени продукти, от които да изберете регионален завършек на пъстра подаръчна кошница с вино от Сакар.
 
ЦЕНА на събитието: 70 лв. на човек

Ранно записване до 29.10.22: 60 лв.
 
На събитието с билета получавате талони, срещу които включват:

Традиционни рецепти - Празеник

В  българската кухня познаваме различни тестени изделия, наподобяващи баница. В южната част на страната преобладават зелниците (баници с различни диворастящи и градински треви). Една от разновидностите на зениците е празеникът като тук „зеленията“ е празът. 

прочети още

Сорт Шардоне и неговите представители от Сакар

Шардоне е сорт грозде произхождащ от Бургундия, Франция. Името си дължи на село Chardonnay, намиращо се в район Маконе (Maconnais), част от Бургундия.

прочети още

Сортът Вионие и как се развива той в Южен Сакар

Вионие (Viognier) е сорт грозде, който придобива все по-голяма популярност. Може да бъде оприличен на Шардонето, тъй като от него също се прави меко вино с плътно тяло, но притежава по-богат ароматен спектър от него.

прочети още

Тероарът на Сакар

Лозята се намират по южните склонове на Сакар планина в долината на река Марица. Позицията им е на юг,югозапад и югоизток. Близостта на речна долина и разчупен планински релеф формират климата по отношение на валежите.  

прочети още