Сакар в Дивино ТОП 50 2022

Сакар в Дивино ТОП 50 2022
15 май 2023

Пет сакарски вина заеха достойно място в класацията "Дивино ТОП 50" за 2022, а вино N1 e Bratanov 3-Blend Cabernet Franc & Merlot & Rubin 2018. Осевн приза "Най-добро българско вино на 2022", забалецителното вино на Мария Стоева получи и още две награди - "Най-добро българско червено вино" и "Най-добро вино от Сакар и Източните Родопи".

В престижната класация влизат и:

Zaara Dogma Tamyanka 2021 - Най-добро българско бяло вино от местен сорт

Rosalea Cabernet Franc 2021

Terra Tangra Black Label Rubin 2019 – Best Buy

Rosalea Writer’s Wine Rubin 2021 - 8-мо място в DiVino TOP 10 на лимитираните серии

Традиционни рецепти - Празеник

В  българската кухня познаваме различни тестени изделия, наподобяващи баница. В южната част на страната преобладават зелниците (баници с различни диворастящи и градински треви). Една от разновидностите на зениците е празеникът като тук „зеленията“ е празът. 

прочети още

Сорт Шардоне и неговите представители от Сакар

Шардоне е сорт грозде произхождащ от Бургундия, Франция. Името си дължи на село Chardonnay, намиращо се в район Маконе (Maconnais), част от Бургундия.

прочети още

Сортът Вионие и как се развива той в Южен Сакар

Вионие (Viognier) е сорт грозде, който придобива все по-голяма популярност. Може да бъде оприличен на Шардонето, тъй като от него също се прави меко вино с плътно тяло, но притежава по-богат ароматен спектър от него.

прочети още

Тероарът на Сакар

Лозята се намират по южните склонове на Сакар планина в долината на река Марица. Позицията им е на юг,югозапад и югоизток. Близостта на речна долина и разчупен планински релеф формират климата по отношение на валежите.  

прочети още