Рубин Rosalea meets youth 2022

  • Марка: Росалеа
22,00 лв.

Цвят:    червено

Сорт:    Рубин

Реколта: 2022

Лозе: с. Момково (Свиленград)

Тип бутилка:    0.75 л.

Затваряне:        Корк

Алкохол %:       14%

 

РОСАЛЕА СРЕЩА МЛАДИТЕ // ROSALE MEETS YOUTH.

Експерименталният винен проект цели да привлече повече млади и образовани хора към правенето на вино и да им даде възможност да се учат, практикувайки. Всяка година Винарна Росалеа ще кани студент от Университета по хранителни технологии (УХТ), изучаващ технология на виното, да създаде свое собствено такова. Работата и напредъкът им ще бъдат наблюдавани и напътствани от главния енолог на РОСАЛЕА - Екатерина Гаргова.

 

Първото вино е от вдъхновяващия сорт Рубин, поставяйки на показ младия модерен дух на сорта. Обикновено вината от Рубин са силни, плътни, с наситен рубинен цвят и стегнати танини, вина направени за отлежаване. За този проект обаче Росалеа виждат “нежната” страна на живота, както и “нежната” страна на Рубина. А и виното е направенот от ръцете на една много нежна дама - Мария Ходжева. 

 

Мария е родена в Свиленград. В този край се намира и село Момково, откъдето е набрано и гроздето за ROSALEA MEETS YOUTH. В мемента тя е студент по “Технология на виното и пивото” към Университета по хранителни технологии в гр.Пловдив и се старае да прилага наученото и на практика - чрез работата ѝ като търговски представител в Росалеа, а покрай този проект - и като млад технолог. 

 

 

Налично само в серия от 222 бутилки, всяка от които е преизползвана, спазвайки всички хигиенни изисквания (което я прави по-еко), а етикетът е ръчно рисуван. 

 

Около 330 кг. рубин набран на 02.09, охладен за няколко часа и преработен на следващия ден. 

Зрънцата са отделени внимателно ръчно от чепката, за да се опази ципата цяла и без наранявания. Старателно събраното количество грозде е намачкано с крака, за да могат зрънцата нежно да пуснат своя сок. Натискът на ходилата е най-финият и щадящ метод превръщат зрънцата в ароматна гроздова каша без да наранява семките и да извлича нежелани вкусове.

В следващите няколко дни сокът престоява в контакт с ципите и семките, като е разбъркван периодично, за да се обогати допълнителнително на багрила и аромати. След това гроздовата каша е засята с дрожди за алкохолна ферментация с контролиран температурен режим 22-23 С. Виното преминава и малолактична ферментация, която му придава мекота и заглажда неговия вкус. След приключване на процеса виното се декантира от падналата след ферментацията утайка, оставя се да се избистри естествено и се декантира отново преди бутилиране.

Вино се бутилира в 0,75L бутилки без да се извършва филтрация и се затваря с корк. Следва етикетиране без поставяне на капсула.

 

Температура на консумация: 16 – 18 °C,

 

Съдържа сулфити

 

Подобни продукти

Тайна селекция от Сакар

Нещо ново, нещо старо, нещо различно

Виж тук