Мерло Сира “QUEL MARIAGE!” 2018 Братанов

  • Марка: Братанов
23,90 лв.

МЕРЛО-СИРА “КЕЛ МАРИЯЖ!” 2018  | MERLOT-SYRAH “QUEL MARIAGE!” 2018*      НОВА РЕКОЛТА!

*QUEL MARIAGE! В превод от френски “Какъв купаж!/ Каква хармония!”. Освен в прекия смисъл на бракосъчетание/сватба, французите използват думата mariage и за хармоничното съчетаване на цветове, вкусове и сполучливи комбинации между вино и храна :-)

Това е един смел, “нарушаващ правилата” купаж, в който сорт от Бордо (мерло) се комбинира със сорт от Долината на Рона (сира). За Южен Сакар обаче това се очертава като един от класическите и много сполучливи купажи, тъй като двата сорта имат съвсем различна тероарна изява в този слънчев район. След първия ни експериментален купаж между мерло и сира през 2010, последван от великолепните 2013, 2015 И 2017 реколти, дойде време да ви представим и новия ни бленд от 2018. Съотношението на сортовете е 60:40 в полза на мерлото, което е отлежало предимно в иноксов съд и част в бъчви, а сирата – около 3 години в различни по обем бъчви (225 л, 400 и 500 л)  от български, френски и унгарски дъб. Благодарение на бутилковото отлежаване танините са омекотени и интегрирани, а различните компоненти във виното са хармонизирани и балансирани, с приятно изявен плодов характер. 

Дегустационно описание: Красив и среднонаситен цвят с керемидени отенъци. Впечатляваща комбинация от плодово-подправкови аромати с преобладаване на зряла слива и череша, с нюанси на кардамон и индийско орехче. Сочно и елегантно тяло с мека структура, нотки на кожа и ликорис, завършващо с фин и интригуващ послевкус на черен касис и тютюнев лист. Добър потенциал за развитие в бутилка (2021-2025). 

 

Подходяща храна: дивечови ястия, барбекю, паста със сос Болонезе, жълти отлежали сирена.

 

Сервиране: Охладено при t 16–18 °C

 

Реколта 2017 е отличена с 4 звезди от каталог на българското вино КаТа 2022 - https://kata.bg/bg/wines

Подобни продукти