Сладка Тамянка "Марта" - 375 мл. BRATANOV

  • Марка: Братанов
42,00 лв.

Цвят:       бяло

Сорт:       Тамянка

Стил:   сладко вино

Реколта:             2015

Тип бутилка:      0.375 л.

Затваряне:         Корк

Алк. %:              15%

 

Гроздобер и ферментация:

Това благородно вино е направено от най-стафидизиралите зърна, отделени ръчно от
по-късно обраното грозде за Тамянка Лейт Харвест 2015. След ръчно пресоване на зърната получихме едва около 400 л сладък сок, който оставихме да започне ферментация спонтанно, с естествената микрофлора от гроздето, в неръждаем съд, а
по-късно засяхме с култивирани дрожди. Ферментацията спря сама, без добавяне на дестилат или сулфитиране, заради високите захари и съответно високия осмотичен стрес върху клетките на дрождите. Следва прехвърляне на виното за отлежаване в нова българска бъчва от 400 л.

 

Отлежаване (по наши проучвания, тази технология не е прилагана никъде досега в тази цялостност, лична адаптация на енолога Мария Стоева)

През първата година от отлежаването е правен батонаж и доливане на бъчвата. Но от втората година, в продължение на още 3 години, се спира доливането и се оставя празно пространство от 50-60 л + дървена тапа на бъчвата. Целта е умишлено да се постигне лека оксидация, благодарение на която се получават подправкови и ядкови нотки (съединението, което се образува при такова окисление на бяло вино в бъчва, е основен “герой” и се нарича СОТОЛОН и се характеризира с аромати основно на къри).

Комбинацията от нежните сортови цветисти аромати на Тамянката и тези подправково-ядкови нюанси придават този толкова специфичен и отличителен характер на това сладко вино!

 

Бутилиране: За тези 4 години виното е сулфитирано с минимални дози само 2 пъти - при влизане в бъчвата и преди бутилиране. Не е стабилизирано, минава през едър филтър от 100 % целулоза, за да няма оголване на виното. Използвахме същата бутилка като за Тамянка Сингъл Винярд, но в обем 0.375 л.

 

Забележка: виното не е стабилизирано и бистрено, само преминало през едър филтър, като съответно е възможна е появата на благородна кристална и/или белтъчна утайка.

 

Защо я нарекохме “МарТа” ?

Идеята да използваме най-стафидизиралите зърна от гроздето за Лейт Харвест беше на Таня - нашият специалист по “въздухарски идеи и емоционален маркетинг”, а Мария пое изпълнението и развитието на технологията. И така на шега си я кръстихме от МАРия + ТАня = МарТа :-)

 

Дегустационно описание: Красив интензивен цвят на течен златен мед. Богат нос с отчетлива атака на сладко от дюли, индрише и къри. Тялото е сочно, плътно и елегантно с отличен баланс между сладост и свежест, но и нежна соленоватост. Разкрива се много комплексна палитра от вкусове: зрели жълти плодове с нотки на личи и акациев мед, сладко от дюли и индрише, преплетени с много интригуващи подправкови и ядкови нюанси. Дълъг и запомнящ се медено-минерален послевкус и голям потенциал за отлежаване. 

 

Подходяща храна: самостоятелно като дижестив или в съчетание с десерти като лимонов тарт, чийзкейк с тиква, гъши дроб, сирена с благородна плесен (сини и зелени) .

 

Сервиране: Охладено при t 10–12 °C

Подобни продукти