Рубин Writer’s wine 2021 Rosalea Магнум

  • Марка: Росалеа
89,00 лв.

Цвят:    червено

Сорт:    Рубин

Реколта: 2021

Лозе: с. Шишманово

Тип бутилка:    1.5 л.

Затваряне:        Корк

Алкохол %:       14%

 

Рубинено червен цвят. Впечатляващ, леко див и завладяващ аромат, в който преобладават сочни тъмни горски плодове и доминираща трънка, съчетани с деликатни дървесни нотки.

Комбиниране с храна

Writer’s Wine Рубин би се комбинирал отлично с храна, богата на киселини – доматени сосове, каперси, сушени домати. Гъбени ястия, трюфел, а от бързите храни – бургер с крехко дърпано месо. По-мощните танини на Рубина са подходящи за по-зрели твърди сирена, дори и за тези със сушени подправки. Стекът от риба тон със смлени зърна черен пипер би допълнил пикантно-плодовия вкус на виното.
 

Реколта

Със сняг до коляно и зимни мразове открихме лозарската година през февруари. Зимата ни остави добър влагозапас, а пролетта беше дълга и хладна (най–после „нормална“), което забави развитието на лозите. Дъждове и хладно време в периода на цъфтеж оставиха отпечатък върху някои от сортовете и естествено регулираха добива, оформяйки рехави гроздове. Последва типичното сакарско лято – с екстремно високи температури и дълги периоди на суша. Тъкмо намясто и навреме, дъждът през август спомогна за оформянето и запазването на чудесен плод! Гроздобера започнахме в последните дни на август и (не)търпеливо, след дъжда, завършихме в края на октомври.

Лозята

По нежните хълмове на Сакар планина, недалеч от гр. Харманли, при надморска височина 130 м, върху канелени и сиви горски почви, отглеждаме своите Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Шардоне, Мавруд и Рубин.

Обем на бутилката

750 мл.

Анализи на виното

Алкохолно съдържание: 14 об.%

Редуциращи захари: 2,3 г/л

Титруеми киселини: 5,52 г/л

pH: 3,43

Температура на консумация: 17 – 19 °C

Количество: 960 бутилки

Технология

Рубинът е сорт, който в нашите условия при доста високи захари, все още има неравномерност в узряването на семките. Тази особеност може би се засилва и с младата възраст на лозята. Ако дочакаме зрели феноли в семките, то тогава ще имаме много високи захари. Затова Рубинът за нас е търсене на баланса между зрелите феноли и захарите в гроздето, респективно – алкохола във виното. През 2021 г. приложихме специфични операции при работата със зелените леторасти, така че да осигурим максимална засенченост на гроздовете. Имахме частично стафидиране, което е специфично за Рубина и се появява внезапно в периода на зреене. Първоначално обхваща единични зърна и постепенно се разпространява в по-голяма степен. Определен процент от сухите зърна не е проблем за процесите на получаване на виното, но ние се стремим към по-свежите плодови аромати и затова се стараем да сведем този процент до минимум. Гроздето е обрано на 5 септември 2021 г. По-свежите гроздове от масива подбрахме за ROSALEA Розе, а по-зрелите – за Writer’s Wine Рубин.
Първото червено грозде за реколтата и за нашата собствена производствена база. Процесите на обработка включват: ронкане, по-интензивно смачкване на гроздовите зърна, за да може да се разпукат всички (включително и дехидратиралите се от тях в чепката), кратка мацерация от 48 часа, последваща алкохолна ферментация при максимална температура 27 °C по време на процеса и малолактична ферментация.
Получихме вино с изявен плодов аромат на горски храстовидни плодове и откроена трънка – сочен и предизвикващ. Отлежаването е в продължение на 10 месеца – една част от 500 литра – в неръждаем съд, а друга от 450 литра – в две български бъчви, втора и трета употреба. Един месец отлежаване в неръждаем съд след купажирането им. Бутилирано в началото на септември 2022 г.
Рубинът е сорт, който придава изразителни черти на вината, получени от него. Идеята за деликатното използване на дъб в Writer’s Wine Рубин 2021, и то само в част от партидата, е да запази характерните особености, които носят гроздето и тероарът.

Подобни продукти