Шардоне Rosalea 2023

  • Марка: Росалеа
21,00 лв.

Сорт:      Шардоне

Лозе:       с. Шишманово

Реколта:           2023

Тип бутилка:    0.75 л.

Затваряне:       Корк

Алк. %:            13.%

 

Лозята

По нежните хълмове на Сакар планина, недалеч от гр. Харманли, при надморска височина 130 м, върху канелени и сиви горски почви, отглеждаме своите Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Шардоне, Мавруд и Рубин.

 

Реколта 2023

Мека и топла зима. Посрещнахме празника Трифон Зарезан със зимно сакарско слънце.

На 20 февруари просълзиха първите лози от Рубин и Каберне Фран, но дългата, дъждовна и хладна пролет забави цъфтежа и оплождането им с около 2 седмици. Влязохме в лятото с добра влагозапасеност на лозите. През юли и август последва период с екстремно високи температури, характерни за Южен Сакар. Въпреки това отчитаме забавяне в зреенето на гроздето през тази реколта с около седмица до 10 дни. Планираното начало на гроздобера за 4 септември се отложи заради проливен дъжд. Официалният старт дадохме на 7 септември, точно 10 дни по-късно от предишната реколта.

 

Технология

С малко закъснение спрямо предходната година, в първите дни на месец септември нашето Шардоне беше в кондиция за беритба. Дъждът на 4 септември в количество 22 литра забави прибирането на гроздето, но понижи температурата на въздуха и създаде по-добри условия за беритба на бяло грозде. По традиция започнахме гроздобера в Росалеа със сорта Шардоне, но не в края на август, а на 7 септември.  Гроздето е пресовано в кошова преса и ферментацията е проведена при температура 14 – 16°C в неръждаем съд. Виното е задържано 1 месец върху фината утайка.

 

 

Дегустационни бележки

Светъл лимонено-жълт цвят, комплексен аромат, в който се долавят екзотични и жълти плодове, допълнени с цитрусов нюанс на лайм и цветисти нотки. Фино тяло и дълъг, освежаващ финал.

 

 

Комбиниране с храна

На това вино може да се насладите само по себе си като аперитив, както и в съчетание със свежи салати, меки сирена и ядки, морски дарове и бяла риба, печено пилешко филе. Пастата със сосове на основата на сирена или масло винаги допълва свежестта на шардонето.

Подобни продукти