Розе Writer's wine Rosalea 2023

  • Марка: Росалеа
29,00 лв.

Лозята

По нежните хълмове на Сакар планина, недалеч от гр. Харманли, при надморска височина 130 м, върху канелени и сиви горски почви, отглеждаме своите Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Шардоне, Мавруд и Рубин.

 

Реколта 2023

Мека и топла зима. Посрещнахме празника Трифон Зарезан със зимно сакарско слънце.

На 20 февруари просълзиха първите лози от Рубин и Каберне Фран, но дългата, дъждовна и хладна пролет забави цъфтежа и оплождането им с около 2 седмици. Влязохме в лятото с добра влагозапасеност на лозите. През юли и август последва период с екстремно високи температури, характерни за Южен Сакар. Въпреки това отчитаме забавяне в зреенето на гроздето през тази реколта с около седмица до 10 дни. Планираното начало на гроздобера за 4 септември се отложи заради проливен дъжд. Официалният старт дадохме на 7 септември, точно 10 дни по-късно от предишната реколта.

Сортове

Сира, Рубин

 

Технология

Решихме да съчетаем тези два сорта по няколко причини. Първата е, защото Рубин е кръстоска между Небиоло и Сира,  и в нашия купаж му даваме възможност за близка връзка с единия от родителите. Втората е, че Рубинът който запазва киселините си при зреенето, много добре подкрепя Сирата, която има склонност към по-ниско съдържание на киселини, но пък тя носи флоралните и плодови аромати в общия им комплекс.

Гроздето е брано в един ден, охладено и преработено заедно. По време на ронкането много добре смесваме двата сорта, като по този начин по-стегнатата ципа на Рубин подобрява отцеждането и пресоването на Сирата, и това е друга полезна причина за съчетаването им.

Отделената след кратко настойване от 1 час мъст, е охладена до 3°C и в продължение на 7 дни е задържана върху сладката утайка като ежедневно се разбърква. Процесът се нарича стабулация и осигурява повишаване интензитета на аромата, екстахирайки компоненти от сладката утайката в сока.

Следва декантиране и алкохолна ферментация, съхранение, стабилизация и бутилиране.

 

Дегустационни бележки

 

Красив коралов цвят,  нежни плодови аромати, елегантен минерален вкус,създаващ усещане за хладина и течаща река, свеж и траен финал.

 

Комбиниране с храна

Насладете се на това вино на терасата, на градинското ви парти или по време на пикник в планината, само по себе си като аперитив. Може да го съчетаете и със свежи салати с морски дарове, сандвичи, свежи и меки сирена, паста, ризото. Ако решите да завършите с него, добре се съчетава с плодов чийзкейк.

Подобни продукти