Розе Rosalea 2023

  • Марка: Росалеа
18,00 лв.

Цвят:       розе

Сорт: Кабене Фран, Каберне Совиньон, Сира, Рубин

Лозе:       с. Шишманово

Реколта:           2023

Тип бутилка:    0.75 л.

Затваряне:       Корк

Алк. %:            13 %

 

Лозята

По нежните хълмове на Сакар планина, недалеч от гр. Харманли, при надморска височина 130 м, върху канелени и сиви горски почви, отглеждаме своите Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Шардоне, Мавруд и Рубин.

 

Реколта 2023

Мека и топла зима. Посрещнахме празника Трифон Зарезан със зимно сакарско слънце.

На 20 февруари просълзиха първите лози от Рубин и Каберне Фран, но дългата, дъждовна и хладна пролет забави цъфтежа и оплождането им с около 2 седмици. Влязохме в лятото с добра влагозапасеност на лозите. През юли и август последва период с екстремно високи температури, характерни за Южен Сакар. Въпреки това отчитаме забавяне в зреенето на гроздето през тази реколта с около седмица до 10 дни. Планираното начало на гроздобера за 4 септември се отложи заради проливен дъжд. Официалният старт дадохме на 7 септември, точно 10 дни по-късно от предишната реколта.

 

 

Сортове

Кабене Фран, Каберне Совиньон, Сира, Рубин

 

Технология

Гроздето за това вино е брано по различно време, Рубин и Сира са винифицирани заедно, а Каберне Совиньон и Каберне Фран по отделно.

Предварително охладеното за поне едно денонощие грозде е изцедено и пресовано на кошова преса. Обработката и пресоването са съобразени с характеристиките на всеки един от сортовете. Вложили сме максимални усилия да предпазим гроздето и мъстта от окисление чрез използване на сух лед по време на обработката. След забистряне сокът ферментира при температура около 14 °С. Получените вина са купажирани след приключване на алкохолната ферментация. 

 

Дегустационни бележки

 

Нежен коралов цвят, нежни плодови и флорални аромати, елегантно тяло с приятна сладост във вкуса, преливаща в червен грейпфрут, свеж и подканващ финал.

 

Комбиниране с храна

Насладете се на това вино на терасата, на градинското ви парти или по време на пикник в парка, само по себе си като аперитив. Може да го съчетаете и със свежи салати с морски дарове, сандвичи, свежи и меки сирена, крекери, пастети, терини, суши.

Подобни продукти