Сира 2022 Rosalea

21,00 лв.

Цвят:       червено

Сорт:  Сира 

Лозе:    Местност Чанлъка, град Любимец

Реколта:           2022

Тип бутилка:    0.75 л.

Затваряне:       Корк

Алк. %:            13 %

 

Реколта 2022

Зимен сезон с умерени температури и без риск от измръзване, с малко сняг в края на сезона. Обилните количества дъжд, които продължиха през пролетта, допринесоха за запасяване на почвата с влага за предстоящата лозарска година и пълноценното изхранване на гроздето от нашите млади лози. Високата атмосферна влажност в периода на цъфтеж и оплождане доведе до проблеми с фитосанитарното състояние на лозите. Предприетите мерки от наша страна ги стопираха, но се отразиха на крайния добив от реколтата. Последва сухо и горещо лято, характерно за Южен Сакар. Дългата и топла есен в комбинация с ниския добив спомогнаха за ранното узряване на гроздето. 

 

ЛОЗЕТО

Местност Чанлъка, град Любимец

Поради ниския добив от реколта 2022, се обърнахме към гроздо-производители от района. Лозето в Любимец е първото лозе засадено със Сира в България, годината е 2002.

 

Технология

Гроздето е брано на 10 септември със захарно съдържание 24.2%. Обработката и процесите включват: ронкане (премахване на чепките), леко разкъсване на ципата на гроздовите зърна, кратка мацерация от 24 часа, последващи алкохолна ферментация при максимална температура 25 °С за запазване на плодовите аромати от гроздето и малолактична ферментация. Виното няма контакт с дъб, отлежало е в неръждаем съд, естествено забистрено, деликатно филтрирано и бутилирано през юли 2023 г.

 

Нашите дегустационни бележки

Дълго описание:

Наситен рубинен цвят. На нос се долавят ситни червени плодове, сушена синя слива, череша, чушка, червен пипер и билки. Стегнато тяло с умерени зрели танини, намек за шоколад, подкрепен с плод във вкуса – вишна, червена боровинка. Пикантен, но свеж финал.

Късо описание:

Аромат на ситни червени плодове, сушена синя слива и билки

 

Комбиниране с храна

Заради по-високите си киселини това вино се комбинира добре с храни с изразена киселинност – ястия с домати: пица, паста, доматени сосове, печени зеленчуци на скара. От сирената подходящи са меки и средно меки сирена – Камембер, козе сирене, фета.

 

Вино в класацията на Divino TOP 50 2024 

Подобни продукти