Тамянка 2020 Шишманово винярдс, Братанов

  • Марка: Братанов
22,00 лв.

Цвят:    бяло

Сорт:    Тамянка

Лозе:       с. Шишманово

Реколта:             2020

Тип бутилка:     0.75 л.

Затваряне:        Корк

Алк. %:            12.5%

 

За ОСМА ПОРЕДНА реколта показваме модерното лице на българската Тамянка! А за ПЕТА ПОРЕДНА година изчакахме търпеливо ферментацията да протече спонтанно в иноксов съд - само благодарение на естествената микрофлора от лозето ни в Шишманово или т.нар. “диви дрожди”. Използвахме грозде и от двата ни парцела с тамянка край с. Шишманово. Следва отлежаване върху фините утайки за почти 5 месеца и щадящи обработки преди бутилиране. Виното не е стабилизирано на студ – възможна е поява на безвредна кристална утайка. Произведено в лимитирано количество от 2 297 бут. 

 

Дегустационно описание: искрящ златист цвят със зеленикави оттенъци. Нежно ароматно съчетание между зрели жълти плодове и бели цветя с ефирен екзотичен нюанс на личи. Меко и многопластово тяло с елегантна свежест, което разкрива естественото продължение и комплексност на тези аромати и още топли вкусове на дюля и бяла череша с билкови нотки. Споменът на финала остава дълго с акациеви тонове и зрели жълти плодове.

 

Подходяща храна: самостоятелно или в съчетание с рибни ястия с билкови или цитрусови сосове, морски дарове, пушена риба, суши, леко пикантна азиатска храна и дори с десерти като лимонов тарт, чийзкейк с ядки или  френска нуга със сладко от зелени смокини.

 

Сервиране: Добре охладено при t 9–11 °C

 

Най-високо оценената българска тамянка реколта 2020 от дегустационния екип на ДиВино  - 90 т.  https://divino.bg/vino/Bratanov-Tamianka-2020

Подобни продукти