Мерло Сира “QUEL MARIAGE!” 2017 Братанов

  • Марка: Братанов
22,90 лв.
МЕРЛО-СИРА “КЕЛ МАРИЯЖ!” 2017  | MERLOT-SYRAH “QUEL MARIAGE!” 2017*      НОВО !

*QUEL MARIAGE! В превод от френски “Какъв купаж!/ Каква хармония!”. Освен в прекия смисъл на бракосъчетание/сватба, французите използват думата mariage и за хармоничното съчетаване на цветове, вкусове и сполучливи комбинации между вино и храна :-)

Това е един смел, “нарушаващ правилата” купаж, в който сорт от Бордо (мерло) се комбинира със сорт от Долината на Рона (сира). За Южен Сакар обаче това се очертава като един от класическите и много сполучливи купажи, тъй като двата сорта имат съвсем различна тероарна изява в този слънчев район.

След първия експериментален купаж между мерло и сира през 2010, последван от великолепните 2013 и 2015 реколти, от Винарна Братанови решават, че е дошло време да ви представим и новия ни бленд от 2017 - с нова визия и отличен баланс. Съотношението на сортовете е 60:40 в полза на мерлото, което е отлежало предимно в иноксов съд, а сирата - 23 месеца в различни по обем бъчви от български, френски и унгарски дъб. След вече почти 2 години в бутилката танините са омекотени и интегрирани, а различните компоненти във виното са хармонизирани и балансирани, с приятно изявен плодов характер. Официално на пазара от октомври 2021 г.

 

Дегустационно описание: Красив и средно наситен цвят с керемидени оттенъци. Впечатляваща комбинация от плодово-подправкови аромати с преобладаване на зряла слива и череша, с нюанси на кардамон и индийско орехче. Сочно и елегантно тяло с мека структура, нотки на кожа и ликорис, завършващо с фин и интригуващ послевкус на черен касис и тютюнев лист. Добър потенциал за развитие в бутилка (2021-2025). 

 

Подходяща храна: дивечови ястия, барбекю, паста със сос Болонезе, жълти отлежали сирена.

 

Сервиране: Охладено при t 16–18 °C

Подобни продукти

Тайна селекция от Сакар

Нещо ново, нещо старо, нещо различно

Виж тук