Розе Памплемус 2020, Винарна Братанов

  • Марка: Братанов
17,00 лв.

Цвят:    розе

Сорт:    Мерло, Каберне Совиньон и Сира

Лозе:       с. Шишманово

Реколта:             2020

Тип бутилка:     0.75 л.

Затваряне:        Корк

Алк. %:            13.5%

 

*От френски “Памплемус” (Pamplemousse) - грейпфрут. Името се роди от преобладаващия аромат и вкус на зрял червен грейпрфут, който се придава най-вече от Кабернето.

За първа реколта Винарна Братанов работи с международните червени сортове от новите си лозови насаждения в местност Датарла на село Шишманово, Южен Сакар. Лозето е създадено през 2016 година, като тук почвите са по-глинести в сравнение с тези на старите лозя в местност Армутлука. Виното е сепаж (сортовете ферментират заедно) от Мерло, Каберне Совиньон и Сира, обрани специално рано за розе на 29 август. Ферментацията е протекла с “диви” дрожди (естествената микрофлора от лозето).

Виното не е стабилизирано на студ – възможна е поява на безвредна кристална утайка.

Произведено в лимитирано количество от 2 230 бут.

 

Дегустационно описание: Цвят на лучена люспа с прасковено-медени нюанси. Богат ароматен профил с открояваща се атака на червен грейпфрут. Гъвкаво и сочно тяло с мека структура, нотки на билки и леко пикантен привкус. Усещането за грейпфрут се придава и във вкуса с нежна свежест и приятна лека запомняща се горчивина във финала. 

Подходяща храна: самостоятелно или в съчетание със зеленчукови ястия – рататуй, постен гювеч, меса на барбекю, сьомга, средно зрели сирена.

Сервиране: Добре охладено при t 9–11 °C

Подобни продукти