Сорт Шардоне и неговите представители от Сакар

Сорт Шардоне и неговите представители от Сакар
28 март 2020

Шардоне е сорт грозде произхождащ от Бургундия, Франция. Името си дължи на село Chardonnay, намиращо се в район Маконе (Maconnais), част от Бургундия. С годините Шардоне се разпростира далеч извън пределите на Бургундия и Шампан, където също е доминантен сорт, използван за небезизвесните пенливи вина. Шардонето излиза извън сянката на географското наименование (Бургундия), едва в края на 20-ти век, когато сортовете започват да биват изписвани все по-често върху етикета на витото с навлизането на страните от Новия свят.

 

От гледна точка на лозарството Шардонето е един доста "приятелски настроен" сорт, които се развива добре в широк спектър от климатични условия и региони - от северни като Шабли до гореши региони като Ривърленд в Австралия. Лозите имат среден до силен добив, който е между 700-800 кг/дк, който се регулира с подходяща подложка, формировка и по-голяма плътност при насажденията. Основният проблем при Шардонето е това, че то се разпъпва сравнително рано, което поставя под риск от измръзване лозята, намиращи се в хладни региони (като Шабли и Шампан във Франция, Казабланка в Чили). Шардонето няма способност да задържа дълго киселинните си нива, затова датата на гроздобера при този сорт е от изключително значение.

 

Технолозите също обичат Шардонето, тъй като то лесно се поддава на множество технологични практики. Някои леки и свежи Шардонета се подлагат на дълга студена ферментация и ранно бутилиране, докато други по-плътни и комплексни вина ферментират в дъбови бъчви и/или отлежават също в бъчви, преминават през малолактична ферментация и контакт с утайките. Шардонето е основен сорт не само в Шампан, но и в голям брой световни региони, произвеждащи пенливи вина по традиционния метод. Макар и по-рядко се срещат  вина, получени от грозде, засегнато частино от ботритис (благородна плесен по лозята) в Маконе (Бургундия), Румъния и Нова Зеландия.

 

Поради голямата си популярност и респективно множеството насаждения с този сорт вината от сорта Шардоне могат да се окажат доста скучно. Но когато се отглежда старателно, той е един от най-изразителните сортове, който както Пино ноарът, успява да изтъкне в най-голяма пълнота спецификата на тероара.

 

Стилове:

В хладни климатични зони вината от Шардоне се характеризират със стоманена свежест, леко тяло, висока киселинност и аромати на ябълка, круша, зелена слива. В райони с умерен климат, ароматите преминават към по-цитрусови, с акценти на пъпеш и праскова. В топлите и горещи региони ароматният профил преминава към тропическите плодове като банан, манго и смокиня, алкохолът става по-осезаем за сметка на свежестта.

Ароматният профил на Шардонето рядко е много силно изразен. По-скоро сортът спада към сладоароматните. Това означава, че той е благоприятна основа за изразяване на тероара и се благоприятства добре от винарски практики, които обогатяват неговия профил. Малолактичната ферментация прибавя аромати като масло и лешник, като същевременно омекотява киселините. Отлежаването във френски или американски бъчви е широкоизползвана практика, която добавя още повече богатсвто на ароматния профил и структура на виното.

 

Шардоне от Сакар може да закупите от нашия магазин: 

 

Шардоне  “SUR LIE” Wild Fermented ,Bratanov - 17 лв.   

Шардоне "Белослава", Bratanov, Private reserve 2017 - 22,00 лв.     

Шардоне Резерва 2016, Вила Басареа - 15 лв.         

 

ПРОМО пакет "Шардоне от Сакар" - 3 вина - 48,60 (вместо 54 лв.)

 

Шардоне в купаж:

Image Villa Bassarea 2018 (60% Шардоне, 30% Вионие, 10% Тамянка) - 20 лв.                                                                                                   

 

Традиционни рецепти - Празеник

В  българската кухня познаваме различни тестени изделия, наподобяващи баница. В южната част на страната преобладават зелниците (баници с различни диворастящи и градински треви). Една от разновидностите на зениците е празеникът като тук „зеленията“ е празът. 

прочети още

Сортът Вионие и как се развива той в Южен Сакар

Вионие (Viognier) е сорт грозде, който придобива все по-голяма популярност. Може да бъде оприличен на Шардонето, тъй като от него също се прави меко вино с плътно тяло, но притежава по-богат ароматен спектър от него.

прочети още

Тероарът на Сакар

Лозята се намират по южните склонове на Сакар планина в долината на река Марица. Позицията им е на юг,югозапад и югоизток. Близостта на речна долина и разчупен планински релеф формират климата по отношение на валежите.  

прочети още