Сортът Вионие и как се развива той в Южен Сакар

Сортът Вионие и как се развива той в Южен Сакар
27 март 2020

Вионие (Viognier) е сорт грозде, който придобива все по-голяма популярност. Може да бъде оприличен на Шардонето, тъй като от него също се прави меко вино с плътно тяло, но притежава по-богат ароматен спектър от него. Сорта Вионие се нуждае от топъл климат, за да узрее. Основните предизвикателства при отглеждането му са ниските добиви и факта, че ароматите му се развиват едва в края на вегетационния цикъл, т.е. Вионието покачва захарите си по-бързо, отколкото развива деликатните си аромати на круша, праскова и виолетка. Това в някои случаи може да се окаже сериозна пречка за винопроизводителите, тъй като в случай на бързо озряване, може да се получат небалансирани вина с висок алкохол и липса на аромати.

 

Често могат да се срещнат вина от сорта Вионие, които са ферментирали и/или отлежавали в дъбови бъчви. Отново се изисква изключителна прецизност, за да бъдат съхранени деликатните аромати на този сорт при контакта с кислорода по време на ферментацията в бъчви.

 

Едни от най-известните вина от сорта се произвеждат в Кондрю (Condrieu) и Шато Грие (Chateau Grille) в Северна Рона, Франция.  Шато Грие е апелация, намираща се в границите на апелацията Кондрю и всички лозя в нея са собственост на една изба. Тези микрорайони са способни да произведат едни от най-деликатните и фини вина, с копринена текстура и минерален характер.

 

И двете апелации са се превърнали в синоним на сорта Вионие, тъй като производството на вина от този сорт е едно от основните условия, за да се поставят имената на престижните апелации върху етикета на бутилката. В повечето случаи тези вина отлежават в дъбови бъчви, като при Шато Грие този процес е по-продължителен в сравнение с повечето вина от Кондрю, и вината имат потенциал за 10 и повече години живот в бутилка. Добри вина от сорта могат да се намерят и в Южна Франция, Австралия и Калифорния. Най-често това са вина, които се консумират млади, но известен процент от тях могат да отлежават добре.

 

Произходът на сорт не е проучен точно, но ДНК изследвания през 2004 година в Торино, доказват близка генетична връзка със сорта Freisa от Пиемонт, които е "рожба" на сорта Небиоло. Това изненадващо доказва, че Вионие е братовчед на сорта Небиоло.

 

В началото на 20 век, започва често да се използва в производството на червени вина, особено от Сира. Процесът, при който двата сорта ферментират заедно, се нарича "коферментация" и се извършва с цел Вионието да обогати ароматния профил на Сирата  и да стабилизира виното.  Тази практика е характерна за апелацията Кот Роти (Côte-Rôtie) в Северна Рона, където се допуска до 20% грозде от Вионие при производство на червени вина от Сира.

 

Както във Франция, така и в други страни, Вионието е предпочитан партньор за блендове, както с други сортове от Рона (Roussane, Marsanne, Grenache Blanc, Rolle), така и с Шардоне. Бленд между Вионие и Шардоне често се среща в Италия.

 

 

Климатът на Южен Сакар е подходящ за отглеждане, тъй като осигурява достатъчно слънчеви лъчи за узряването на сорта. Общият сбор градуси за вегетационния период е относително висок – 4000 - 4200 С. Средните дневни температури за най-горещите месеци са 24-26 С, а средната стойност на минималните температури за година не пада под 16-18 С.

 

Вионие във Вила Басареа

 

Блендът Вионие и Шардоне ще намерите и две от вината на Вила Басареа:  лимитираната серия от 800 бутилки Image ( 60% Шардоне, 30% Вионие, 10% Тамянка). 100% Вионие е виното от серията Villa Bassarea, реколта 2016 (изчерпано)

 

Първият гроздобер на Вионие от лозето край село Изворово е през 2011 г. След 9-годишен опит с това лозе, вече резултатите са малко по-предсказуеми или както казва Камен "Вече знаем какво приблизително да очакваме като резултати". 

 

Дегустационни бележки:

 

 

Image (70% Шардоне и 30% Вионие, 10% Тамянка) 2017, лмириана серия от 800 бутилки

Характеристики: Виното притежава деликатен,средно интензивен нос с аромати на тропически плодове като папая и манго, нотки на ванилия и отличителна минералност. Тялото е средно и обло, с меки и приятни киселини. Виното е с изключителен баланс между сила и деликатност. Готово е за консумация, но може да отлежава още 3-4 години.

 

Image може да закупите от нашия онлайн регионален магазин. 

За най-любознателните от вас, които дочетоха статията сме подготвили подарък 10% отстъпка с промокод sakarwine10. Въвежда се при стъпка 2 - Проверка на поръчката. Важи за вина от целия магазин. 

Безплатна доставка до офис за Спиди при покупка над 50 лв. 

Безплатна доставка до адрес при покупка на 6 вина. 

 

 

 

Традиционни рецепти - Празеник

В  българската кухня познаваме различни тестени изделия, наподобяващи баница. В южната част на страната преобладават зелниците (баници с различни диворастящи и градински треви). Една от разновидностите на зениците е празеникът като тук „зеленията“ е празът. 

прочети още

Сорт Шардоне и неговите представители от Сакар

Шардоне е сорт грозде произхождащ от Бургундия, Франция. Името си дължи на село Chardonnay, намиращо се в район Маконе (Maconnais), част от Бургундия.

прочети още

Тероарът на Сакар

Лозята се намират по южните склонове на Сакар планина в долината на река Марица. Позицията им е на юг,югозапад и югоизток. Близостта на речна долина и разчупен планински релеф формират климата по отношение на валежите.  

прочети още