Тероарът на Сакар

Тероарът на Сакар
26 март 2020

Лозята се намират по южните склонове на Сакар планина в долината на река Марица. Позицията им е на юг,югозапад и югоизток. Близостта на речна долина и разчупен планински релеф формират климата по отношение на валежите.

 

Продължителността на периода без валежи в региона е средно 210-240 дни.

 

Климатът в региона е континентално-средиземноморски.Зимите са меки-абсолютните температури не падат под 0-5 С. Пролетта е топла,настъпва рано и е последвана от горещо и сухо лято. Общият сбор градуси за вегетационния период е относително висок-4000-4200 С. Честотата на пролетните валежи е средно 5%. Средните дневни температури за най-горещите месеци са 24-26 С,а средната стойност на минималните температури за година не пада под 16-18 С. Средният абсолютен минимум е между 10 и 15 С и зимните застудявания обикновено не продължават повече от седмица.

 

 

Почвите в региона са кафяви до кафяви-горски с ниско до средно съдържание на скала. Репродуктивния слой на почвите е много дълбок и с високо съдържание на азот,топъл,влагозадържащ и добре аериран.

 

Всички тези фактори подпомагат отглеждането на висококачествени бели и червени сортове лозя и хармония от аромати и деликатни вкусове,с характерно и експлозивно тяло,събрало в себе си ескпресивната природа на юга.

 

В региоана се отглеждат Мерло, Сира, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пти Вердо, Малбек, Тамянка, Шардоне, Вионие, Мискет и др. 

 

Поръчайте вина от Сакар тук. 

Вижте и тематичните ни промо пакети.

Традиционни рецепти - Празеник

В  българската кухня познаваме различни тестени изделия, наподобяващи баница. В южната част на страната преобладават зелниците (баници с различни диворастящи и градински треви). Една от разновидностите на зениците е празеникът като тук „зеленията“ е празът. 

прочети още

Сорт Шардоне и неговите представители от Сакар

Шардоне е сорт грозде произхождащ от Бургундия, Франция. Името си дължи на село Chardonnay, намиращо се в район Маконе (Maconnais), част от Бургундия.

прочети още

Сортът Вионие и как се развива той в Южен Сакар

Вионие (Viognier) е сорт грозде, който придобива все по-голяма популярност. Може да бъде оприличен на Шардонето, тъй като от него също се прави меко вино с плътно тяло, но притежава по-богат ароматен спектър от него.

прочети още