Младо Мерло от Шишманово 2022 Братанов

  • Марка: Братанов
14,90 лв. 13,41 лв.

Цвят:       червено

Сорт:       Мерло

Регион:      ЗГУ Тракийска низина

Реколта:             2022

Тип бутилка:    0.75 л.

Затваряне:        Корк

Алк. %:               14%

 

10-та юбилейна реколта


Царският орел е един от най-редките видове в България и по света.
Тази величава птица се счита за символ на Сакар. За да подпомогне опазването на популацията му в района, винарна „Братанов“ дарява част от приходите от своето Младо мерло на Българско дружество за защита на птиците. 


Свещената птица

Царският орел е почитан като свещена птица, защото народът ни смятал, че прогонва буреносните облаци и спасява реколтата. И до днес в някои краища на България вярват, че ако царски орел бъде убит или някой му посегне, голяма беда ще сполети хората. Народното му име е „кръстат“ орел – при полет белите петна на крилете му, наподобяващи генералски еполети, и светлата глава напомнят на кръст.

В миналото царският орел е бил сред най-разпространените грабливи птици у нас. Днес популацията му наброява едва 35 двойки…. Повечето от тях са останали в Югоизточна България, като най-много са в Сакар планина.


Ето какво разказва енологът ни Мария Стоева за виното:


Предизвикателствата на реколта 2022 отново ни изправиха пред нелеката задача да направим Младото мерло от Шишманово в познатия и обичан от нашите клиенти стил. С по-малък добив, но с добра зрялост, тазгодишните грозда от Мерло бяха подбрани внимателно в края на септември, предимно от различни парцели в старите ни лозови насаждения. 

Ферментацията е отново изцяло „дива“, само с с естествената микрофлора от гроздето и беше умишлено прекратена в началото на ноември, за да запазим лека остатъчна захарност (9 гр/л). Това придава на виното плодова сочност, която е приятно балансирана от свежестта му.“


Дегустационно описание: жив и наситен малиново-червен цвят с рубинени оттенъци. В ароматите се открояват нотки на зрели череши, малини, касис и боровинки, с лек ядков и пикантен нюанс. Тялото е сочно и елегантно, с млади танини и плодова свежест. Това усещане се запазва и в дългия финал с нежен билков нюанс. 
 
 

 

Безплатна доставка до офис на Спиди при поръчка над 70 лв..

Безплатна досравка до адрес при поръчка над 100 лв.  

Подобни продукти