Шардоне Belloslava 2022 Private Reserve BRATANOV

  • Марка: Братанов
25,00 лв.

Това е деветата реколта на отлежалото ни в дъбови бъчви шардоне. Селекция от най-доброто грозде за реколтата, кръстено на първото момиче в сем. Братанови – артистичната Белослава. Ферментацията протича в бъчви и е спонтанна, с естествената микрофлора от лозето или т.нар. “диви” дрожди“ и последващо отлежаване “сюр ли” (върху утайките) в само 5 български бъчви х 400 л ( 30 % нови) в продължение на  11 месеца с периодичен батонаж. В процеса на изпичане на новите бъчви участва енолога ни Мария Стоева, като  целта е да се постигне повече финес в обработката на дървесината и по-конкретно да се намали ваниловата нотка и да се постигне оптимален баланс, както на мекотата на танините, така и на препечените нотки в аромата.

Частично проведена малолактичната ферментация.

 

След 5  месеца отлежаване в бутилката преди излизане на пазара през март 2024, виното разкрива комплексност, отлична интеграция на дъба и много добра свежест. Произведено в лимитирано количество от 2 435  бутилки. Виното не е стабилизирано на студ – възможна е поява на безвредна кристална утайка.

 

Дегустационно описание: Красив златист цвят със стоманени оттенъци. Разкрива се богат и комплексен нос на маслени тонове и бели плодове с нежни нюанси на ядки и билки. Тялото е обемно и гъвкаво с добра плътност и мазнота. Във вкусовите аромати преобладават кроасан с масло и препечен хляб, допълнени с нотки на бадем, щипка кардамон и ябълков пай, които оставят на финала вкусна сочност и изпълващо запомнящо се усещане.

 

Подходяща храна: бели меса (заешко, пилешко), печено агнешко със средиземноморски билки, свинско бонфиле с маслен сос, ризото и паста със сметанови сосове, равиоли с пълнеж от тиква, отлежали жълти сирена.

 

Сервиране: Охладено при t 12–14 °C

 

Реколта 2022: не е представяна все още за дегустация или на конкурси.

 

Реколта 2021:

Отличено с максималните 5 звезди от Каталог на българското вино КаТа 2024 - https://kata.bg/bg/wines

Дегустационна оценка от ДиВино 87 т.

https://divino.bg/vino/Bratanov-Chardonnay-Beloslava-Private-Reserve-2021

Подобни продукти