Винарна Братанов

Подреди по
Филтри
Марки
Цена
Приложи

Винарна Братанов

Винарна БРАТАНОВ е малък семеен проект – сбъднатата с усилен труд и отдаденост мечта на един баща и двамата му синове. Те поемат достойната мисия да възстановят наследствената лозаро-винарска традиция след повече от 50 годишно прекъсване …

 24-те хектара собствени лозя са разположени върху слънчевите хълмове на Южен Сакар край с. Шишманово (близо до град Харманли). Разположен в югоизточната част, близо до гръцката и турската граница, този район е известен със своите качествени вина от хилядолетия.

Лозята са засадени постепенно в периода 2006 – 2008 г. с класическите сортове мерло, сира, каберне фран, шардоне и местните сортове рубин и тамянка.

В собствената винарна, открита през есента на 2010 за първата реколта от грозде, вината се произвеждат в лимитирани партиди и с минимална технологична намеса. Силната симбиотична връзка между земята и лозето, между различните сортове в купажа и не на последно място – между бащата и неговите синове, дава името на първата серия вина: “Симбиоза”.

От 2014 на пазара се предлагат и вината от серията “Сингъл Винярд” – Тамянка и Мавруд, направени от най-доброто грозде, отгледано на определени парцели. Серията “Сингъл Барел” е от много ограничени партиди вина, отлежали само в една бъчва и се бутилират  единствено за ценители, специализирани магазини и ресторанти.

Целта на Братанови е да правят вина, отразяващи слънчевия характер на Южен Сакар и духа на своите създатели, с минимална технологична намеса, повече внимание към качеството на гроздето, особеностите на тероара и занаятчийски подходи във винификацията.