Винарна Братанов

Подреди по
Филтри
Марки
Цена
Приложи

Винарна Братанов

Винарна БРАТАНОВ е типично семейно начинание – сбъднатата мечта на един баща и двамата му синове да възстановят наследствената лозаро-винарска традиция след 50-годишно прекъсване… Към тях през 2015 г. се присъединява и завършилата в Дижон, Франция еноложка Мария Стоева.

44-те хектара собствени лозя са засадени в периода 2006 – 2018 г. с класическите благородни сортове мерло, сира, каберне фран, каберне совиньон, шардоне и вионие, както и с местните мавруд, рубин, гъмза и тамянка. Терените са разположени върху слънчевите хълмове на мистичната Сакар планина, в две различни местности край с. Шишманово, гр. Харманли. Преминаващата наблизо р. Марица и проникващите по течението й ветрове от Егейско море оформят почти средиземноморски климат. Благодарение на разнообразието от почви, специфичния микроклимат и древните винарски традиции, които местните носят в кръвта си още от времето на траките, от Южен Сакар идват едни от най-тероарните и автентични вина на България.

За да си осигурят пълна независимост, през есента на 2010 г семейство Братанови откриват собствена винарна, където съвременните технологии се съчетават със занаятчийски подходи. Работи се умело с разнообразни дъбови бъчви и се експериментира смело, включително със спонтанни “диви” ферментации. От 2016 реколта ВСИЧКИ вина на Братанов ферментират само с “дивите дрожди” - естествената микрофлора от лозето.

Силната симбиотична връзка между земята и лозите, между сортовете в купажа и между различните поколения, дава името на първата серия вина “Symbiose”. В серията “Shishmanovo Vineyards” (до 2020 г. Single Vineyard)  се представят вина от местни сортове, направени от най-доброто грозде от определени парцели – засега Тамянка (суха и десертна) и Мавруд. Първата реколта Tamianka Single Vineyard 2013 е виното, което успява да възроди този сорт в България и неговата популярност минава отвъд пределите на България. Впоследствие все повече изби от различни райони на България започват да работят с този ароматен балкански сорт … През последните години емблематични за избата станаха и вината от серията  “South Sakar Selection” само от международни сортове – Chardonnay Sur Lie, червеният купаж от Мерло & Сира, сортовата Syrah Sans Barrique, а от реколта 2019 и купажът в розово Rosé Pamplemousse. В най-новата ни серия 3-BLEND създадохме три вина, които са уникални по рода си в целия свят тройни купажи между местни и интернационални сортове: 3-Blend Red (Каберне Фран & Мерло & Рубин), 3-Blend Rosé (Мавруд & Гъмза & Рубин) и 3-Blend White (Шардоне &  Вионие & Тамянка). Най-високият клас са сортовите вина Private Reserve от селектирани бъчви, с отлежаване на виното в тях минимум 24 месеца. А сред фаворитите на винолюбителите още от 2013 е Младо мерло от Шишманово. От няколко години виното има и благородна кауза – чрез продажбата му се подкрепя дейността на Българското дружество за защите на птиците и по специално проекта им за опазване популацията на Царския орел в Сакар.

Философията, която екипът на Винарна Братанов следва неотклонно, е че вината им трябва да отразяват експериментаторския дух на своите създатели и произхода си от Южен Сакар, като оставят усещане за автентичност, топлота и характерна индивидуалност.

Сем. Братанови или енологът им Мария Стоева ще ви посрещнат лично за дегустация или обиколка на лозето. Необходимо е единствено да се обадите поне няколко дни по-рано.

 

GPS координатиВИНАРНА - 41°55'30"N 25°55’12”E                    ЛОЗЯ - 41°59'02"N 25°54’36"E