Шардоне “Belloslava” 2021 Private Reserve BRATANOV

  • Марка: Братанов
25,00 лв. 22,50 лв.

Това е осмата реколта на отлежалото в дъбови бъчви шардоне на Братанов. Селекция от най-доброто грозде за реколтата, кръстено на първото момиче в сем. Братанови – артистичната Белослава. Ферментацията протича в бъчви и е спонтанна, с естествената микрофлора от лозето или т.нар. “диви” дрожди и последващо отлежаване “сюр ли” (върху утайките) в 10 български бъчви х 400 л ( 30 % нови) в продължение на  11 месеца с периодичен батонаж. В процеса на изпичане на новите бъчви участва енолога Мария Стоева, като  целта е да се постигне повече финес в обработката на дървесината и по-конкретно да се намали ваниловата нотка и да се постигне оптимален баланс, както на мекотата на танините, така и на препечените нотки в ароматаВ тази реколта малолактичната ферментация протече почти на 100 %, което досега не е правено до такава степен.

След 6  месеца отлежаване в бутилката преди излизане на пазара в края на юни 2023, виното разкрива комплексност, отлична интеграция на дъба и много добра свежест. Произведено в лимитирано количество от 5 440  бутилки. Виното не е стабилизирано на студ – възможна е поява на безвредна кристална утайка.

Дегустационно описание: Красив златист цвят със стоманени оттенъци. Разкрива се богат и комплексен нос на маслени тонове и бели плодове с нежни нюанси на ядки и билки. Тялото е обемно и гъвкаво с добра плътност и мазнота. Във вкусовите аромати преобладават кроасан с масло и препечен хляб, допълнени с нотки на бадем, щипка кардамон и ябълков пай, които оставят на финала вкусна сочност и изпълващо запомнящо се усещане.

Подходяща храна: бели меса (заешко, пилешко), печено агнешко със средиземноморски билки, свинско бонфиле с маслен сос, ризото и паста със сметанови сосове, равиоли с пълнеж от тиква, отлежали жълти сирена.

Сервиране: Охладено при t 12–14 °C

Отличен с 5 звезди от каталог на българското вино КаТа 2024 - https://kata.bg/bg/wines

Подобни продукти