Шардоне “Belloslava” 2020 Private Reserve BRATANOV

  • Марка: Братанов
24,90 лв.

Това е седмата реколта на отлежалото в дъбови бъчви шардоне на винарна Братанов. Селекция от най-доброто грозде за реколтата, кръстено на първото момиче в сем. Братанови – артистичната Белослава. Ферментацията протича в бъчви и е спонтанна, с естествената микрофлора от лозето или т.нар. “диви” дрожди и последващо отлежаване “сюр ли” (върху утайките) в 5 български бъчви х 400 л в продължение на  10 месеца с батонаж ( 1 нова, 3 на второ и 1 на 3-то зареждане). Стабулацията тук е по-малко в сравнение с 2019 - 2 седмици (в 2019 беше 1 месец). Новото е, че за първи път умишлено е изканако да почти 100 % да протече малолактичната ферментация (тоест алкохолната и малолактичната ферментация продължиха около 4-5 месеца с редовни батонажи, а после отлежаването още около 5-6 месеца).

След 14 месеца отлежаване в бутилката преди излизане на пазара, виното разкрива комплексност, отлична интеграция на дъба и много добра свежест. Произведено в лимитирано количество от 3 035  бутилки. Виното не е стабилизирано на студ – възможна е поява на безвредна кристална утайка.

 

Дегустационно описание: Искрящ златисто-жълт цвят с живи сламени отблясъци. Разкрива се завладяваща атака на кроасан с масло и зрели жълти плодове, която се обогатява с ядкови нюанси. Тялото е комплекно и богато с изтънчена мекота, а вкусовите аромати на прясно изпечен хляб, сушена кайсия, нотки на акация и билки се развиват в дълбочина като оставят дълъг и свеж послевкус на маслени сладки. 

 

Подходяща храна: бели меса (заешко, пилешко), печено агнешко със средиземноморски билки, свинско бонфиле с маслен сос, ризото и паста със сметанови сосове, равиоли с пълнеж от тиква, отлежали жълти сирена.

 

Сервиране: Охладено при t 12–14 °C

 

Подобни продукти