3-BLEND 2019 BRATANOV

  • Марка: Братанов
34,90 лв.

Цвят:    червено

Сорт:    Мерло, Каберне Фран и Рубин

Лозе:       с. Шишманово

Реколта:             2019

Тип бутилка:    0.75 л.

Затваряне:        Корк

Алк. %: 14.5%

 

Защо 3-Бленд?

3 основатели – Стойчо Братанов и двамата му синове Даниел и Христо

3 сорта – два международни и един местен, от собствените ни лозя в Южен Сакар

3 години  – отлежаване в различни по произход и обем бъчви

 

Това е петата реколта от нашия “Сакар бленд” и третата с изцяло “дива” ферментация.
Този път блендът е още по-сложен
, като енологът Мария Стоева вплита различни количества от 63 бъчви. Нейната цел при този избор е комплексност, баланс и потенциал за отлежаване. Реколта 2019 е доста благодатна за региона на Южен Сакар и без климатични катаклизми, като особено добре се развива Мерлото.  Затова и то доминира в бленда с 65 %, Каберне Франът участва с 25и Рубинът е използван като “подправка" с 10 %. Всеки от сортовете отлежава 37 месеца в различни по произход (френски, унгарски и български) и обем (225, 300, 400 и 500 л) бъчви. Дългото отлежаване спомага освен за още по-доброто балансиране на структурата, също така и за естественото забистряне. С цел максимално запазване на органолептичните достойнства на виното, блендът не е филтриран и стабилизиран – възможна е поява на благородна утайка.

Дегустационно описание: Интензивен гранатово-червен цвят. Нежна, но изразителна атака на землисто-пикантни аромати, зрели череши и кожа. Тялото е комплексно и богато с кадифени танини, благородна елегантност и сочност. Вкусовите аромати се разкриват многопластово и завладяват сетивата с нюанси на сладки подправки, опушено месо, мускус и тютюн и оставят дълъг спомен с пикантен финал. Комплексно и същевременно елегантно вино, достойно за всяка колекция, с потенциал за положително развитие в бутилка поне до 2033 г.

Подходяща храна: ястия от дивеч (глиган, елен), задушено или печено агнешко, отлежали богати сирена.

 

  • Реколта 2019: Вино в Divino TOP 50 за 2024 
  • Реколта 2018:  ВИНО #1 В БЪЛГАРИЯ ЗА 2022 ОТ ДИВИНО ТОП 50, най-добро червено вино и най-добро вино от район „Сакар и Източни Родопи“; Златен медал от Balkan International Wine Competition 2023 – 91 т., https://balkanswine.eu/results-2023/
  • Реколта 2017: Отличена с 5 звезди от КаТа каталог на българското вино 2023

 

 

 

Дегустационно описание: Интензивен гранатово-червен цвят. Нежна, но изразителна атака на землисто-пикантни аромати, зрели череши и кожа. Тялото е комплексно и богато с кадифени танини, благородна елегантност и сочност. Вкусовите аромати се разкриват многопластово и завладяват сетивата с нюанси на сладки подправки, опушено месо, мускус и тютюн и оставят дълъг спомен с пикантен финал. Комплексно и същевременно елегантно вино, достойно за всяка колекция, с потенциал за положително развитие в бутилка поне до 2029 г.

Подходяща храна: ястия от дивеч (глиган, елен), задушено или печено агнешко, отлежали богати сирена

 

БЕЗПЛАТНА достаква:

  • до офис на Спиди при поръчка над 99 лв. 
  • до адрес при поръчка над 139 лв. 

Подобни продукти