3-BLEND WHITE 2022 BRATANOV

  • Марка: Братанов
29,00 лв.

Екипът на Винатна Братанов: "Вдъхновени от бялата Симбиоза, в която съчетаваме шардоне, вионие и тамянка, от 2019 реколта решихме да пресъздадем този купаж с ферментация и отлежаване в дъбови бъчви. Толкова ни хареса, че белият 3-Бленд стана естествено допълнение към събратята си в червено и розово".

За третата реколта за това вино екипът на Братанов избира грозде предимно от по-старите лозя на винаранта, като съотношението между сортовете е по 40 % шардоне и вионие, а тамянката е 20 %. Трите сорта ферментират с “дивите дрожди” заедно като “сепаж” и отлежават 10  месеца в 8 български бъчви от по 400 л (3 нови с изпичане по технология на главния енолог Мария Стоева и 5 използвани). Благодарение на периодичния “батонаж” (вдигане на утайките) по време на отлежаването в бъчви, в това вино има повече мазнота и структура спрямо бялата Симбиоза. Виното не е стабилизирано на студ – възможна е поява на безвредна кристална утайка.

С отличната хармония между трите сорта, запазения плодово-цветист характер, деликатно обогатен от контакта с българския дъб, това вино е поредното доказателство, че тероарът на Сакар е подходящ не само за червени сортове. Атрактивната визия, дело на дизайнера Стефан Гьонев, изразява напълно красотата на този бленд и неговото благородство!

Лимитирано количество от 4 075 бут.

Дегустационно описание: Жив и искрящ цвят със златисти нюанси. Разкрива се многопластова ароматна палитра от нежни бели цветя, препечен хляб, десерти с маслен крем и ядки, плодови нюанси на дюля, бяла череша, преплетени с билкови нотки. Тялото е сочно и обемно, с добра структура и финес. Във вкуса се открива същото богатство от аромати, типични за тези три благородни сорта, дори и с лека нотка на сладки подправки, които оставят дълъг послевкус с минерален оттенък. Отлично за пиене и в момента, но с добър потенциал за развитие в бутилка (2023-2027)

  

Подходяща храна: богата на вкус риба - змиорка, сьомга, може и пушена, ястия с пилешко, пуешко и заешко месо, кремообразна паста, паста с трюфел и сирене …

 

Сервиране: Охладено при t 12–14 °C

 

Виното все още не е предоставяно за дегустация.

Реколта 2020 е с оценка 90 т. от екипа на ДиВино - https://divino.bg/vino/Bratanov-3-Blend-White-2020

 

Подобни продукти